Datum
ADVERTENTIE
Advertentie voor Top

Budget voor starterslening op in Sittard-Geleen, onderzoek naar vervolg loopt

dinsdag 22 juli 2025 - 14:49
Redactie
Sittard-Geleen

Het volledige budget voor startersleningen in de gemeente Sittard-Geleen is uitgeput. Starters kunnen daardoor voorlopig geen aanvraag meer indienen voor de aanvullende lening, die bedoeld is om het kopen van een eerste huis onder de 280.000 euro mogelijk te maken. De gemeente laat aan Mijnstreek Vandaag weten dat er de komende maanden wordt onderzocht of een nieuw budget beschikbaar kan komen.

Besluit na de zomer
De gemeenteraad beslist naar verwachting in oktober of november of de regeling wordt voortgezet. “We onderzoeken de komende maanden of er nieuw budget beschikbaar kan komen voor de starterslening", aldus de gemeente. Tot die tijd is aanvragen niet mogelijk.

Ruim 30 procent meer aanvragen
Sinds 1 januari 2024 was er een bedrag van 800.000 euro beschikbaar voor startersleningen. Volgens de gemeente is dat budget inmiddels volledig besteed, mede door de forse toename in het aantal aanvragen. In een reactie aan Mijnstreek Vandaag stelt de gemeente: “In 2023 bedroeg het aantal aanvragen 126. In 2024 is het aantal aanvragen met 32 procent toegenomen naar 166 aanvragen.”

De stijging komt volgens de gemeente mogelijk door gunstige marktomstandigheden en de relatief lage huizenprijzen in de regio. “De toename van het aantal aanvragen was medio 2023 mogelijk het gevolg van een (tijdelijke) daling van de woningprijzen en een stabiele hypotheekrente", aldus de gemeente. “Daarnaast is er in Sittard-Geleen nog aanbod van betaalbare koopwoningen ten opzichte van andere Limburgse gemeenten.”

Geen alternatief beschikbaar
Voor starters die nu geen lening meer kunnen aanvragen, zijn er op dit moment geen vervangende financiële regelingen. “De gemeente is zich ervan bewust dat starters moeilijkheden ondervinden in de zoektocht naar een betaalbare koopwoning", aldus de gemeente. “Op dit moment zijn er geen alternatieve regelingen waarmee starters vanuit de gemeente financieel ondersteund kunnen worden.”

Wel verwijst de gemeente naar de Woondeal Limburg, waarin afspraken zijn gemaakt over het vergroten van het aanbod betaalbare woningen. “Bij nieuwe woningbouwplannen maken we afspraken met ontwikkelaars om minimaal twee derde van de woningen in het betaalbaar segment op te leveren.”

Onverwachte drukte
De gemeente weerspreekt dat het budget te laag was ingeschat. “Het budget was gebaseerd op ervaringen in het verleden. Nu er aanzienlijk meer aanvragen zijn geweest, is het ook eerder uitgeput.” Volgens de gemeente is de regeling landelijk populairder geworden en is dat ook lokaal merkbaar.

Het exacte aantal verstrekte leningen is niet bekend bij de gemeente. Die uitvoering ligt bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), dat in opdracht van de gemeente de financiële toets en de lening verzorgt.


Advertentie