Miljoenen voor verbeteren palliatieve zorg in de Mijnstreek
De palliatieve zorg in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek wordt de komende jaren grondig vernieuwd. Dankzij een bijdrage van 11,5 miljoen euro uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) kunnen zorgorganisaties in de regio investeren in eerder, beter en persoonlijker afgestemde zorg voor mensen in de laatste levensfase. Zorgverzekeraars CZ en VGZ maken de financiering mogelijk.
Het regioplan, onder de naam Het laatste hoofdstuk, richt zich op betere samenwerking tussen zorgverleners en meer regie voor patiënten in de laatste levensfase. De ambitie is dat uiterlijk in 2030 iedere inwoner in de Mijnstreek kan rekenen op toegankelijke, mensgerichte palliatieve zorg.
Patiënt centraal
Een individueel zorgplan moet de wensen van patiënten centraal stellen en meereizen tussen huisarts, specialist en wijkverpleging. De aanpak is gebaseerd op het landelijke kwaliteitskader palliatieve zorg, waarin ook aandacht is voor psychische, sociale en spirituele ondersteuning.
Betere samenwerking
Aan het project doen 26 zorgorganisaties mee, waaronder huisartsen, ziekenhuizen, thuiszorg en de netwerken palliatieve zorg. Volgens betrokken huisartsen uit de Westelijke Mijnstreek maakt het plan structurele samenwerking mogelijk, met als doel: passende keuzes voor iedere patiënt in de laatste levensfase.
Landelijke voorbeeldfunctie
De voorbereidingen zijn inmiddels gestart. In de komende periode worden werkgroepen gevormd die aan de slag gaan met scholing, digitale hulpmiddelen en verbetering van de onderlinge afstemming. Volgens de initiatiefnemers hoort de Mijnstreek met dit plan tot de landelijke koplopers in de vernieuwing van palliatieve zorg.